Csöröge fánk
2014. január 21.
Nem igazán volt tél, de már kezdjük elűzni.Farsangolunk. Ilyenkor szoktak az asszonyok finom farsangi fánk több fajtálját, elkészíteni. Életemben kétszer sütöttem fánkot. kicsit nehezen adtam rá magam, de ma nagyon szerettem volna sütni , ezért elkezdtem.
hozzávaló: negyven deka liszt, tíz deka vaj, négy tojás sárgája,
én tejet tettem bele tejföl helyett,élesztő, kettő kanál cukor, és csípet só.
Az élesztőt felfuttattam tejben, bele tettem cukrot és sót. Amíg feljött az élesztő, addig össze morzsoltam a vajat , és lisztet, utána bele tettem a felfuttatott, élesztőt. elkezdtem dagasztani Hú gondoltam nem is rossz. kész volt a tészta, hagytam pihenjen egy órát.Igen igen ám! Éreztem, elfelejtettem valamit. Hát a tojásokat Vissza tettem a tálba, és tojás sárgáját bele gyúrtam, jó alaposan lisztet hozzá adva még. Gondoltam lesz ami lesz , valami biztos lesz belőle. Visszatettem piheni, addig a bablevesbe bele tettem pörköltet, még meg ízesítettem, berántottam , és csipetkét tettem bele.Finom babgulyás lett. Fogtam a tésztát kettő felé osztottam , és kinyújtottam.derelye vágóval szép lapokat vágtam, és középen is egy vonalat vágtam.Két szélét áthúzva masnisan csináltam.Forró olajba megsütöttem. Hozzá cseresznye meggy , és kajszi lekvárt adtam aki úgy akarta úgy ette, és vaniliás porcukorral meghintettem.
Régi fajta leveses tál púpozottan lett tele.Már nincs belőle . hát így sikerült a csöröge fánkom
joboszi
Hozzászólások
időrendi sorrend
joboszi))
Válasz erre:
kár , hogy messze laksz.Vagy küldjek fénypostával?? Megint sütök a héten
joboszi
Válasz erre:
szia.)
tudod hol kelesztem?
a kályha szélén , de előbb meglangyosítom a tejet
joboszi)
A konvektorral már kísérleteztem, szegény baktériumok megfőttek :(
Válasz erre: zsoltne.eva
Ügyes vagy! Még időben eszedbe jutott a tojás, amit kihagytál. Na szép, mondhatom... :-)
Te viszont nem tudsz olyan fánkot sütni, ami a végén lángos lesz... hogy csináltam? Magam sem értem, de 2x megzavartak közben. De nem adtam fel, így lett belőle lángos. Egy kicsit meg kellett utaztatnom. Hosszú volt neki az út és kikelt a vájdlingból mire kertvárosból újhegyre értünk... Szóval anyu kézbe vette a témát és kisütötte.
Így lett a fánkból lángos. :-)
Puszi!
Az is jöhet.) a tojásokat még
kelesztés előtt bele gyömködtem. Rájöttem a tojás azért kell , hogy szép sárga legyen a belseje.)
joboszi
Válasz erre: Kőnig
fánk...?
na csak süssetek bátran. A teszteléstvállalom...:-) :-)
joboszi
Válasz erre: Flower
Sziasztok!
A élesztő nekem sem barátom. Kuglóffal tettem néhány kísérletet.
Anyukám szerint azért, mert nincs olyan meleg hely a lakásunkban, ahol keleszteni lehetne a tésztát. Amik igaz-igaz nagymamám is a dunyha alá tette a tésztás tálat annak idején.
Nekem meg csak paplanom van :(
Flo
tudod hol kelesztem?
a kályha szélén , de előbb meglangyosítom a tejet
joboszi)
Válasz erre: zsoltne.eva
Ügyes vagy! Még időben eszedbe jutott a tojás, amit kihagytál. Na szép, mondhatom... :-)
Te viszont nem tudsz olyan fánkot sütni, ami a végén lángos lesz... hogy csináltam? Magam sem értem, de 2x megzavartak közben. De nem adtam fel, így lett belőle lángos. Egy kicsit meg kellett utaztatnom. Hosszú volt neki az út és kikelt a vájdlingból mire kertvárosból újhegyre értünk... Szóval anyu kézbe vette a témát és kisütötte.
Így lett a fánkból lángos. :-)
Puszi!
Te viszont nem tudsz olyan fánkot sütni, ami a végén lángos lesz... hogy csináltam? Magam sem értem, de 2x megzavartak közben. De nem adtam fel, így lett belőle lángos. Egy kicsit meg kellett utaztatnom. Hosszú volt neki az út és kikelt a vájdlingból mire kertvárosból újhegyre értünk... Szóval anyu kézbe vette a témát és kisütötte.
Így lett a fánkból lángos. :-)
Puszi!
na csak süssetek bátran. A teszteléstvállalom...:-) :-)
A élesztő nekem sem barátom. Kuglóffal tettem néhány kísérletet.
Anyukám szerint azért, mert nincs olyan meleg hely a lakásunkban, ahol keleszteni lehetne a tésztát. Amik igaz-igaz nagymamám is a dunyha alá tette a tésztás tálat annak idején.
Nekem meg csak paplanom van :(
Flo
joboszi
Válasz erre:
Ismerős a dolog,de most már gyakrabban sütök kelt tésztát.De mindig valamit kifelejtek.Azért sikerülni szokott mostanában. ez is élmény volt.)
Köszi , hogy olvastál
Jó étvágyat hozzá!
Puszi, Ilona
Köszi , hogy olvastál
Pussz,
Tündér