újabb események régebbi események további események
21:59
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
21:56
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

Balázska

2010. augusztus 11. - Látogatók száma: 49

X

Balázska

A fiatal anya a padon ül, lefolyik róla mindkét oldalon. Jó lenne most napozni, csendben, csukott szemmel, aludni is egy kicsit, de nem lehet. Balázska egy pillanatig sem marad nyugodtan, nem akar megülni a padon, nem akar csak nézelődni. Meg akarja fogni a bokrot, megrángatni, letépkedni a zöld leveleket, és azt nem szabad. A bokornak a közelébe se szabad menni, Szent bokor.

Balázska nem érti, és csak azért is megindul a kis görbe lábain a bokor felé.

Hetek óta tart a háború. Anya felháborodottan kiabálja: Nem, nem! Balázs, gyere ide! Nem szabad odamenni a bokorhoz! Nem szabad!

A gyerek néhány lépést tesz a szörnyű pad felé, aztán megfordul, és célba veszi a bokrot. Semmi sem érdekesebb, mint ez a nagy zöld. Ha megfogja, erős, de hajlik, ha megtépi, leszakad. Okvetlenül meg kellene tudni, hogy milyen az íze, de nem engedik. Már többször is próbálkozott, de hiába. Minden falevelet elvesznek tőle kegyetlenül.

Az anya kényelmesen ül a padon, és onnan egzecíroz. Gyere ide! Hogy örültek ennek a gyereknek. Hogy örültek, hogy fiú lett. Egy darabig rendben ment minden. Balázska feküdt a hátán, bömbölt, ha éhes volt, kacagott, ha csiklandozták. Aztán egy napon felállt és megindult: attól kezdve nem lehet megállítani.

Balázska megy. Be akarja járni az egész kertet, ami éppen elég nagy egy ilyen kis emberkének. Rettenetes veszélyek leselkednek a bokor körül: méteres hangyák, gyilkos katicabogár. Az anya a szeme sarkából lesi a többieket. Mind fiatalok, egy, két, három kisgyerekkel. Gonosz tekintettel méregetik egymást. Mit szólnak, ha fölemelem a hangom? Mit szólnak, ha eljár a kezem? Ha megengedném, hogy a gyerek egyedül menjen el a homokozóig?

Micsoda anya az ilyen? Minek az ilyennek gyerek?

Eszébe sem jut, hogy Ő is felállhatna, elkísérhetné Balázskát a kék és piros lapátok, a ronda kis vödrök birodalmába. Nincs más dolga. De még mit nem! Nem azért hozta le a gyereket, hogy mindig utána szaladgáljon.

Időnként szépen összecsücsöríti a száját, és gügyög, ahogy a többiektől hallja:

Gyere ide, Balázska! Kérsz egy kis almát?

Balázska, nem vagy szomjas?

Balázska, gyere, rajzolj egy autót!

A gyerek leszegett fejjel áll, félúton a pad és a bokor között. Nem válaszol, pedig az igennel és a nemmel már egészen szépen elboldogul. Sima homloka mögött vad gondolatok kergetőznek: Gyűlölöm ezt a nőt, tiszta szívemből gyűlölöm! Alig várom, hogy egy kicsit nagyobb legyek, és meg tudjam mondani neki.

A cikket írta: Müszélia

7 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2010. augusztus 30. 19:31
béka, lol. amikor kicsi voltam, a nyakamat, az állam alatti részt neveztem békának. anyám megkérdezte: megmosakodtál? igen, és megmostam a békámat is. anya megmerevedik, micsoda, mit mostál meg? - magyarázom. ja úgy.
szegény, valami egészen másra gondolt.
 
2010. augusztus 24. 18:30
Nagyon jó a cikk. Sajnos ilyenek mindig voltak, és lesznek is...na de apukából is ám!
Én speciel imádom, amikor a fiam nyakig koszosan ront rám: "Ada, gyere, nézd meg a békámat! Nézd, nézd, nézd...!" :)
2010. augusztus 12. 19:07
"ronda" ebben a pillanatban is előadja magát: "nem adok neked almát/zsemlyét/uborkát, stb. stb. mert úgysem eszed meg." Bőgés. "mi baj van, most miért sírsz?"
vajon miért?
2010. augusztus 12. 15:55
Sajnos a témád aktuális Müszélia! Őket hívom én szülőnőnknek s nem anyának.
Írásod hűen tükrözi a mai állapotokat.
2010. augusztus 12. 14:29
Nagyon tetszett! Sok ilyen anyuka van!!!! Monic
2010. augusztus 12. 13:16
"hatalmi" anyuka, aki csak kérkedig, hogy van gyermeke, de kényelmi szempontok a mérvadók nála, s mivel ő az idősebb, a hatalom nála van.

tetszett az írásod

:)
2010. augusztus 12. 08:59
"ül, kiabál és bámul" - nagyon jó! nem csoda, hogy akkora, mint két mangalica együttvéve.
nem azt mondom, hogy mindenki legyen anorexiás botsáska, de ami sok, az sok.
2010. augusztus 11. 23:32
Igen sajnos ez a kényelem anyuka, aki ül, kiabál és bámul. Én leültem és építettem a gyerekemmel a homokozóba. Igaz birkoztunk is, fociztunk is. Koszos voltam a nap végére, de megérte!!
2010. augusztus 11. 19:50
valahol már leírtam, hogy 3 ifjú anyát és a gyerekeiket figyelhetem meg rendszeresen a kertben, ők a ronda, a csini és a véranya. szegény "balázska" a ronda gyereke (a nevet természetesen megváltoztattam). nagyon sajnálom szegénykét, de nincs mit tenni, ha majd nagyobb lesz, úgyis fellázad és nem viseli el a terrort.
2010. augusztus 11. 19:27
Nagyon jól érzékeltetted. És mennyi ilyen van.
Büszkén mesélte egy anyuka nem régen, szó volt, hogy nem akar aludni a gyermeke ( 8 hónapos), se nappal, sem éjszaka, így kénytelen kúpot adni neki. Látta rajtam az elszörnyedést, rögtön hozzátette, hogy de növényi alapanyagú!!! A gyerek hófehér, kérdeztem miért nem viszi egy kicsit a napra. Válasz: nemlehet, mert mindég megfázik, és máskülönben is asztmás, meg meg is van büntetve!!!!!.
Na innentől kezdve nem volt kérdésem, meg véleményem sincs amit le lehetne írni.
Puszikállak, és gratulálok Magdi
2010. augusztus 11. 16:25
Nagyon jó! Sajnos tényleg sok ilyen kis "szerencsétlen" gyermek van, akinek az anyukája hasonlóan bután viselkedik szegény kisemberrel, "neveli"....Jól ragadtad meg a lényeget, érzékletesen állít írásod "görbetükröt" az ilyen anyukák elé. :-)

Pussz,
Tündér :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: