újabb események régebbi események további események
05:21
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
20:35
L. Alexa új bejegyzést írt a naplójába
19:08
Virág új bejegyzést írt a naplójába
23:36
Arnottret regisztrált a weboldalra
14:45
Ilona új bejegyzést írt a naplójába
13:17
Black Ice módosította a cikkét
12:47
Black Ice új cikket töltött fel
17:25
Black Ice módosította a cikkét
17:02
Black Ice új cikket töltött fel
14:01
Zsüsztin új bejegyzést írt a naplójába
07:27
Arnottsyw regisztrált a weboldalra

Édesség a javából

2015. február 25. - Látogatók száma: 278

Az anyutól tanultam, ha egyszer megszereted, minden évben megcsinálod. Februárban készítjük, hogy miért, azt nem tudom. A neve: csíramálé.

Kell hozzá körülbelül egy kiló búza, ami jó minőségű legyen. Átszitálom többször tésztaszűrőn, hogy a töredezett szemek és az apró magvak kipotyogjanak, ami tönkre tenné a csírát. Majd párszor átmosom és tálba teszem, alá öntök kicsi vizet és vizes ruhával letakarom. A konyhaszekrény tetején elfér, ott jó helye van. Pár órával később átforgatom a búzát, a rajta levő ruhát újra bevizezem és mehet vissza a helyére. Másnap is ugyanígy teszek. Naponta kétszer. Amikor a búzaszemeken látszik, hogy már megindult a csírázás, kiterítem a gyúródeszkára, betakarom a vizes ruhával. Eleinte csak óvatosan locsolom vízzel, mert a búzaszemek szétgurulnának, később a zuhanyrózsával csapatom meg, hogy mindenütt átjárja a víz. A ruhát is mindig frissen vizezem. Amikor a búza "talpa" szépen átszövődött a csíra szép fehér, lehet törni. Nem zöldülhet ki, mert az már nem jó ízű, hiába vágjuk le a tetejét.

Szükség van egy húsdarálóra, két nagyobb edényre, tésztaszűrőre.
Begyújtom a sütőt.
A kicsírázott búzát földarabolom, és a húsdarálón ledarálom. Az egyik edénybe teszem, és annyi vízzel öntöm le, hogy ellepje a ledarált búzát. Kézzel alaposan átmosom, majd tésztaszűrővel átrakom a másik edénybe, amit szintén annyi vízzel öntök le, ami ellepi. Majd kézzel kinyomkodom a búzát és azt félreteszem. Jó lesz a csirkéknek.
A két edényben lévő levet összeöntöm, alaposan elkeverem, körülbelül egy decit félreteszek. A tepsit vastagon kikenem zsírral és az aljába löttyintek a csíra levéből. A csíra levébe annyi lisztet keverek, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Tojás nem kell bele. A tepsit félig töltöm, mert sütés közben rotyog. Mehet is a sütőbe.
Forró sütőben körülbelül egy óra hossza alatt sül készre.

saját fotók

A cikket írta: D Klári

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2015. március 5. 08:16

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva - 2015. március 4. 07:42

Ó, de sajnálom! A pipik legalább megeszik? Nehogy már kárba vesszen...

... a pipik, ha megennék, azt hiszem nagy bajuk lenne, az "édes" ragadós masszától.
2015. március 4. 07:42

megtekintés Válasz erre: D Klári - 2015. március 3. 20:48

Kaptam levet, megsütöttem és elkeseredtem savanyú lett a csíramálé. Lehet, ha megkóstoltad volna, többet nem is kívánnád ...

Nem ettem még aludttejes prószát, lehet, hogy ha megkóstolnám, meg is szeretném ...

puszi

Ó, de sajnálom! A pipik legalább megeszik? Nehogy már kárba vesszen...
2015. március 3. 20:48

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva - 2015. február 26. 09:59

Természetes, hogy megkóstolnám, ha itt lenne előttem... :-)

Amit viszont én tanultam meg az anyutól azt nem felejtem, egy évben többször is megkívánom és elkészítem... az pedig, az aludttejes prósza... (én direkt megaltatom a hozzá való friss tejet, mert maradék tej ugyan mindig akad a háznál, de ha igazán finomat akarok?...)

Puszi

Kaptam levet, megsütöttem és elkeseredtem savanyú lett a csíramálé. Lehet, ha megkóstoltad volna, többet nem is kívánnád ...

Nem ettem még aludttejes prószát, lehet, hogy ha megkóstolnám, meg is szeretném ...

puszi
2015. február 26. 09:59

megtekintés Válasz erre: D Klári - 2015. február 26. 09:28

Megéri a türelmet, mert finom. Kis mennyiséget nem lehet csinálni, mert ahhoz tényleg macerás, de a maradék megy a fagyóba. Bármikor elővehető, ha kis nasira vágyom ... :-)

Nem mondtad, ismered, megkóstolnád-e.

Köszi, hogy elolvastad ...

puszi

Természetes, hogy megkóstolnám, ha itt lenne előttem... :-)

Amit viszont én tanultam meg az anyutól azt nem felejtem, egy évben többször is megkívánom és elkészítem... az pedig, az aludttejes prósza... (én direkt megaltatom a hozzá való friss tejet, mert maradék tej ugyan mindig akad a háznál, de ha igazán finomat akarok?...)

Puszi
2015. február 26. 09:28

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva - 2015. február 26. 00:06

Érdekes! És neked van hozzá türelmed? Ezt nevezem! :-)

Megéri a türelmet, mert finom. Kis mennyiséget nem lehet csinálni, mert ahhoz tényleg macerás, de a maradék megy a fagyóba. Bármikor elővehető, ha kis nasira vágyom ... :-)

Nem mondtad, ismered, megkóstolnád-e.

Köszi, hogy elolvastad ...

puszi
2015. február 26. 00:06
Érdekes! És neked van hozzá türelmed? Ezt nevezem! :-)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: