újabb események régebbi események további események
22:11
Tündér módosította a naplóbejegyzését
22:10
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
11:47
EKbvtIaARmVg regisztrált a weboldalra
18:55
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába
00:18
Arnold91 módosította a naplóbejegyzését
00:03
Arnold91 új bejegyzést írt a naplójába

Kocsonya, - ahogy magam is szeretem

Látogatók száma: 570

Ennek a receptnek az a története, hogy régen, amikor még dolgoztam, a kollégáknak mindig vittem valamit. Hol egy kis süteményt,hol valamilyen pogácsát, vagy káposztás kapucsnyikot, vagy éppen kocsonyát! Mindig nyaggattak: - Csinálhatnál megint kocsonyát, mert ilyet nem tud senki, - amilyet Te alkotsz!
Egy régi barátom állandóan azért nyaggatott, hogy írjam már le jó részletesen - szájbarágósan, hogy hogyan kell elkészíteni az emillio féle kocsonyát!
Gondoltam, - megtréfálom, és a következőt írtam számára!

KOCSONYA, - AHOGYAN MAGAM IS SZERETEM

Vedd az emse kotoróját, körmit, fülit, kunkoriját, bűrkéjét, de tehetsz hozzá a sódarból is meg a füstön lógatottból. A hozzávalókból akár el is hagyhatsz ezt-azt ízlés szerint. Mindezeket jól tisztogasd meg. Egy jó nagy badellába tedd fel őket a tűzre, annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Várd meg, míg habot vet. Szabadíjjad meg a tajtéktól, majd csendesítsd le alatta a tüzet, hogy csak pötyögjön. Csak ezután vess bele két fő bűzös rózsát, kevés szeklicét. A sót se feledd, - de csak módjával.

Abároljad jó húsz fertályt, - majd sűrű szitán szűrd le. A levit tedd a jégre,- míg szilárd nem lesz. Eztán vedd le zsírját, vesd el,- mert nem kell. Csak így lesz szép tiszta átlátszó. A szilárd lét újra tedd a tűzre, míg nem lesz folyós. Kis tálkák aljára lottyincs egy merítést, és ha megszilárdult - tégy rá annyit az abárolt húsokból, - amennyit akarsz. A hús tetejére merjél még a léből, míg el nem lepi.
Tedd ismét a jégre, míg megszilárdul. Eztán fogyasztható.

Tálaláskor tégy az asztalra balzsamecetet, meg ecetes tormát. Puha kenyér illik hozzá!

J ó é t v á g y a t !

Utóirat: Ha valamit nem tudsz, - akkor fordulj bizalommal - a fal felé!

A cikket írta: emillio

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

Én is imádom a kocsonyát, de nem e szerint készíteném el, márcsak azért sem, mert halvány pepita ....? nincs, hogy milyen kifejezéseket használsz? (emse kotorója... he?
sódar... bűzös rózsa,... szeklice... he?)

Az újdonság, hogy meg kell dermedjen és úgy teszem bele a főtt dolgokat, majd ez után merek rá, hogy ellepje... Érdekes!

Nálam a jégre tevés egyenlő azzal, hogy nem lesz egy éjszaka fűtés a konyhában, vagy és ez rizikó, a fűtetlen lépcsőház kanyarba teszem pár órára, amíg kihül és mielőtt megszilárdul pirospaprikával megszórom a tetejét...

Mivel a hűtő eddigre kiürült, bőven elférnek a tányérkák. Ugyanis eszi, nem eszi nem kap mást! :-)
Imádom a kocsonyát, az enyém is igy néz ki! Van egy javaslatom, egyszer próbáld ki héjában sült kiflikrumplival és karikára vágott hagymával..Haj! :)))

Üdv. Ilona
Kedves Emillio!

Micsoda disznóság! :)
Remek volt!

Pussz,

Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: