újabb események régebbi események további események
19:41
wadbikaiy új cikket töltött fel
19:30
wadbikaiy új bejegyzést írt a naplójába
19:26
wadbikaiy új hozzászólást írt az egyik cikkéhez
09:18
Tündér módosította a naplóbejegyzését
01:08
EdwardIsoma regisztrált a weboldalra
16:11
Blendervjo regisztrált a weboldalra
09:55
tushots új cikket töltött fel
09:39
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
09:33
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
18:00
Clara62 új cikket töltött fel
19:14
fyeifCitle regisztrált a weboldalra
09:55
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
09:31
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
19:25
Anyu módosította a naplóbejegyzését
19:20
Anyu új bejegyzést írt a naplójába
14:22
Ilpaki új cikket töltött fel
07:19
Augustbny regisztrált a weboldalra

Lángos Ankával

2011. augusztus 21. - Látogatók száma: 246

Tudjátok, hogy mikor szerettem legjobban a kelt tészta készítését? Amikor Ankának és a bátyjának tanítottam meg a tésztagyúrás mikéntjét. Van abban valami nagyon jó, amikor átadhatsz valami tudást a következő generációnak abból, amit az előtted lévőtől tanultál. Akkor is, ha nem matematika. :)
A legjobban az tetszett, amikor Ankával egy idő után teljesen egy ritmusra, ugyanúgy gyúrtuk a tésztát, ugyanazzal a mozdulattal, olyan volt, mint egy tánc, amit ketten járunk, csak külön tálban. Anka bátyja viszont őstehetség. A második perc végén úgy gyúrta a tésztát, mintha egész életében ezt csinálta volna. :)

Bár jómagam a sokszög-lángosokat szeretem, Anka kedvéért gyártottam egyszer kerekeket is. Megvan az az előnye, hogy sokkal több mindent lehet rá pakolni. Ankával együtt gyúrtunk.

Kezdetnek fogjunk egy kelesztőtálat vagy egy nagyobb tálat és öntsünk bele majdnem egy kiló lisztet, a maradék is kell majd, de azt később adagoljuk hozzá. A tálba lévő liszthez adjunk kb 1 kiskanál sót - bár ez a mennyiség vitatott, mert én úgy szoktam önteni a sószóróból, szóval az is lehet, hogy két kiskanállal kell bele só. Még sosem mértem le az az igazság. Aki sósabban eszik, az kapásból tehet bele kettőt. Utána alaposan összekeverjük csak a sót a liszttel.

A lisztet szokás felhasználás előtt átszitálni, mert sokkal jobb lesz tőle a tészta, de én ezt a részét mindig kihagyom, időhiány és lustaságom és a szita hiánya miatt. Eddig még nem volt belőle problémám. Közben egy kocka élesztőt langyos tejben egy késhegynyi cukor hozzáadásával felfuttatunk, kb 0,5 liter folyadékban. Ha nincs otthon pont tej, akkor simán vízben is felfut.

VIGYÁZAT! Az élesztő élőlény, ne forrázzuk le, mert akkor annak annyi, kezdhetjük újra. A folyadék ne legyen melegebb, csak amennyit mi is kellemesnek tartanánk gyerekfürdető víznek.

A liszthez hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd először fakanállal összekeverem, majd kézzel kell gyúrni.
Szórok még lisztet a keverékre, majd nem gyurmázzuk, mert nem fasírt lesz, hanem "felemel-lenyom-közben picit forgat" technikával szép kerek gombócot formálunk. Anka emlékszel még?

Ha kész, nem fog a kezünkhöz tapadni már.

Ezt egy lisztezett kelesztőtálban kelesztjük. Ha jól csináltuk, akkor az az edény, amiben gyúrtuk szinte tiszta lesz, amikor megdagasztjuk a tésztát, és azt ki tudjuk lisztezni, és abban fog majd megkelni. Picit liszttel megszórjuk a tetejét és leterítjük egy tiszta konyharuhával.

Fél óra kelesztés után, ha duplájára kelt, kivesszük és egyforma darabokra vágjuk vagy tépjük, kb férfi-ökölnyi darabokra. Ezekből kis gombócokat gyúrunk, és újabb fél órát hagyjuk kelni.

Ha ezek a kis gombócok is a duplájukra keltek - a vágódeszkán sorba téve egymás mellé, letakarva konyharuhával - akkor kinyújtjuk a kezünkben tartva, és a forró olajban kisütjük.

***

Amikor utoljára együtt sütöttük, akkor az első kicsit gyenge volt, de a többi már szép. De a legjobb az volt, hogy együtt készítettük.
:)

A cikket írta: Virág

6 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2011. augusztus 29. 19:48

megtekintés Válasz erre: Postáska - 2011. augusztus 29. 17:37

Hmmm....hogy én hogy szeretem a lángos :):):) Nagyon. Sajttal, tejföllel.
Ez is finom lehet. Szeretettel készült.
P.

Azzal Postáska. És egy kevés liszt és élesztő kellett hozzá már csak. :)
Puszi! :)
2011. augusztus 29. 17:37
Hmmm....hogy én hogy szeretem a lángos :):):) Nagyon. Sajttal, tejföllel.
Ez is finom lehet. Szeretettel készült.
P.
2011. augusztus 21. 23:20

megtekintés Válasz erre: Divi Éva - 2011. augusztus 21. 21:13

Szia Virág !

Nagyon jó, csak tervezhetnél egy olyan kiadó dolgot, ahogy a végére érünk az olvasásnak kiad egy ízelítő adagot. Fincsi volt, köszönjük szépen. Üdv Éva.

Talán a következő generáció fejlődik annyit technikailag. :)

Köszi! :)
2011. augusztus 21. 21:13
Szia Virág !

Nagyon jó, csak tervezhetnél egy olyan kiadó dolgot, ahogy a végére érünk az olvasásnak kiad egy ízelítő adagot. Fincsi volt, köszönjük szépen. Üdv Éva.
2011. augusztus 21. 19:17

megtekintés Válasz erre: heleenke - 2011. augusztus 21. 19:10

Szia kedves Virág!

A legkedvesebb dolog a világon átadni a tudásunkat a következő generáció számára! Anka és a testvére egy életre megtanulta nemcsak a lángoskészítés tudományát, de a családias hangulat varázsából is becsempésztél nekik egy élményt, amire mindíg szeretettel tudnak majd gondolni: -)

Puszillak

heleenke

Még olyan sok minden van, amit szeretnék megtanítani nekik a magam egyszerű kis életéből. :)

Puszik! :)
2011. augusztus 21. 19:15

megtekintés Válasz erre: katalina - 2011. augusztus 21. 17:38

Azért nem kell bele olaj vaj-margarin vagy zsír, mert a lángost tulajdonképpen kenyértésztából készítik.
Sok egyéb kelt tésztához viszont tesznek, én már többféléhez olajat használok (aranygaluska, bukta, stb.), mert attól könnyebb a tészta, jobban kel, s egyszerűbb készíteni, mint igazi vajat olvasztani vagy hosszabb ideig konyhamelegen hagyni.
Jól elmagyrázdad, s azért jó, mert a kezdők is el tudják készíteni.
Ügyes vagy.

Köszönöm! Majd tervezek hozzá rövid videókat is készíteni, csak a múltkori nem volt az igazi.
Puszi!
2011. augusztus 21. 19:13

megtekintés Válasz erre: Vázsonyi Judit - 2011. augusztus 21. 16:30

Tényleg semmi olaj vagy margarin, vaj? Most döbbentem rá, hogy rosszul vagyok beidegződve, mert a cikked nyomán megnéztem pár receptet, és láss csodát, nem kell bele. Nem tudom, én mért szoktam beletenni...most már majd nem fogok. :)

Tényleg semmi. :)

Köszi! :)
2011. augusztus 21. 19:10
Szia kedves Virág!

A legkedvesebb dolog a világon átadni a tudásunkat a következő generáció számára! Anka és a testvére egy életre megtanulta nemcsak a lángoskészítés tudományát, de a családias hangulat varázsából is becsempésztél nekik egy élményt, amire mindíg szeretettel tudnak majd gondolni: -)

Puszillak

heleenke
2011. augusztus 21. 17:38

megtekintés Válasz erre: Vázsonyi Judit - 2011. augusztus 21. 16:30

Tényleg semmi olaj vagy margarin, vaj? Most döbbentem rá, hogy rosszul vagyok beidegződve, mert a cikked nyomán megnéztem pár receptet, és láss csodát, nem kell bele. Nem tudom, én mért szoktam beletenni...most már majd nem fogok. :)

Azért nem kell bele olaj vaj-margarin vagy zsír, mert a lángost tulajdonképpen kenyértésztából készítik.
Sok egyéb kelt tésztához viszont tesznek, én már többféléhez olajat használok (aranygaluska, bukta, stb.), mert attól könnyebb a tészta, jobban kel, s egyszerűbb készíteni, mint igazi vajat olvasztani vagy hosszabb ideig konyhamelegen hagyni.
Jól elmagyrázdad, s azért jó, mert a kezdők is el tudják készíteni.
Ügyes vagy.
2011. augusztus 21. 16:30
Tényleg semmi olaj vagy margarin, vaj? Most döbbentem rá, hogy rosszul vagyok beidegződve, mert a cikked nyomán megnéztem pár receptet, és láss csodát, nem kell bele. Nem tudom, én mért szoktam beletenni...most már majd nem fogok. :)
2011. augusztus 21. 13:34

megtekintés Válasz erre: - 2011. augusztus 21. 13:01

Sok sok receptet olvastam már, de azok szárazak, csak tények. A Tiéd, kedves, kedvet-csináló, benne van a lelked.

Nagyon szépen köszönöm Elina! Szívet melengetőek a soraid!
2011. augusztus 21. 13:27

megtekintés Válasz erre: Black Angel - 2011. augusztus 21. 12:59

Ügyesek vagytok!!! Fincsi!!! :D:D:D

Köszönjük, igyekszünk! :)

Puszi! :)))
 
2011. augusztus 21. 13:01
Sok sok receptet olvastam már, de azok szárazak, csak tények. A Tiéd, kedves, kedvet-csináló, benne van a lelked.
2011. augusztus 21. 12:59
Ügyesek vagytok!!! Fincsi!!! :D:D:D
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: