Legénykaja 2. rész - cukorborsós szelet
2010. április 16. - Látogatók száma: 323
Ez sem annyira bonyolult recept, ráadásul az egyik kedvencem, mert viszonylag könnyű elkészíteni, ezért hát hamar el is fogy a tányéromról...utána merni pedig nem merek, mert vissza kell fognom magamat az elhízás lelassításában...
Nem fárasztanálak a hozzávalókkal, hiszen zömében nők olvashatják, akik ugye tőlem jobban járatosabbak a konyhai hadszíntér hadműveleteiben, inkább rögtön belevágok a tőlem megszokott tételes felsorolással, olyan szinopszis szinten:
1. végy egy porcelán poharat, merd tele rizzsel
2. közben melegíts kevés olajat egy közepes lábosban
3. amikor már eléggé meleg az olaj, akkor dobj bele néhány rizsszemet, s ha elkezd táncolni, akkor mehet bele kisebb adagokban a többi
4. amikor rendesen megpirítottad, de nem megégetted a rizst, öntsél hozzá ugyanazzal a pohárral 2 pohár hideg vizet, de vigyázz mert felcsap a gőz...tehát állj kicsit távolabb
5. kevergesd, s ízesítsd kedvenc ételízesítőddel illetve sózd meg...persze kóstold is meg, nehogy elsózd
6. közben gyújtsd be a sütődet, s amikor egyet "rottyan" a rizsed, akkor tedd be az előmelegített sütődbe a közepén elhelyezett rácsra, s ne feledd rátenni a a fedőt a lábosodra. Pontosan nézz az órádra és 40 percig "süsd"
7. közben az előre besózott 4-6 szelet (amit ha akarsz vékonyra klopfolsz) tarját süsd meg a tepsidben, de fontos, hogy szórj rá fokhagyma darabkákat a sülés vége felé, mert ha már az elején teszed, akkor megkeseredik
8. most jön a lényeg: mirelit cukorborsót (a lehető legmárkásabbat!) vízben felforralsz, s a lisztből egy kis pirospaprikával rántást csinálsz, majd ezt belehabarod, s már kész is a mártásunk.
9. mire ezekkel végzel, már nyugodtan kiveheted a finomra puhult, de nem ragadós rizsedet a sütőből
10. tálalás: egy merőkanállal formázott rizsadag, 1-2 szelet sült tarja, s a rizs mellé mert cukorborsós "szósz"
Hát ez valami istenire sikerült, nemde?
Kóstold meg, s ha ízlik, akkor jussak eszedbe, ha pedig nem, akkor valamit elrontottál!
A cikket írta: aszir
Hozzászólások
időrendi sorrend
Parasztétel, tehát az Alföld ;-))
Na ugye: tejfölös Alföld kontra paprikás Dunántúl, de mi az eredője vajh?
;-)) Ó, ma dolgozom. De ha elhoznád.... XDXDXD
Én alföldi gyerök vagyok, mindig is itt éltem, de a krumplilevesben van pirospaprika. Na, akkor valamit elcseszhettem??!! ;-)) ( Ja, de a végén azért betejfölözöm;-)) )
akár ma is jöhettél volna, igaz mindössze egy spagettit főztem ki+szalonnát pirítottam+tejfölt tettem rá, persze előtte egy ún. kínai gyors-levest forraltam magamnak, annyira nem volt rossz, holnap viszont egy jó krumpli levest főzök, de nem tejfölöset, mint az Alföldiek, hanem pirospaprikásat, mint a Dunántúliak:-) Hány órára legyek kész? Mert akkorra megterítenék illendően...
Én alföldi gyerök vagyok, mindig is itt éltem, de a krumplilevesben van pirospaprika. Na, akkor valamit elcseszhettem??!! ;-)) ( Ja, de a végén azért betejfölözöm;-)) )
Szólj,ha főzöl,megyek megkóstolom! ;-))
Én már elkészítettem és azt kell, hogy mondjam, tényleg nagyon finom.
Látom Gábor, Juditot már levetted a lábáról a főzőtudományoddal. Lehet, hogy nekem se ártana ellesni egy-két trükköt a feleségemtől. Az a baj olyan jól csinálja, most törjek a babérjaira? :-)
(tudod, lehet oktatni és lerajzolni, hogyan biciklizzünk, de attól még nem fogsz tudni, csak ha csinálod)