újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Lila káposzta-, és ringló lekvár

Látogatók száma: 180

Nem találtam sima receptek című rovatot. Csak ezt: Receptek, avagy mit főzzek a férjemnek? És akinek nincs férje? Lehet, hogy férjhez kellene mennem? Csak még nem tudom kinek a férjéhez?

Többször kinyilvánítottam már, hogy a hagyományos konyha a mindenem. Na nem a kézzel mosogatás része, hanem a hazai, hagyományos ételek és ízek elkészítése, és elfogyasztása.
Bár a mostani receptem a mai ebédemhez, - ami egy kis light-os csülökpörkölt krumplival és egy kis savanyúsággal - nem passzol, de azért ezeket a lekvárokat is imádom.

Sült húsok, (sült oldalasok) kiváló bolondítója a két lekvár. Persze nem egyszerre.

Lilakáposzta lekvár
Hozzávalók:
1 kg lilakáposztát, 1 nagy fej lila hagymát szálasva felvágjuk.
2 db körtét meghámozva kockára vágunk.
Szükséges még hozzá 1 dl vörösbor ecet, 2 dl száraz vörösbor, (a száraz vörösborból érdemes 1-2 literes kiszerelésben venni, hogy maradjon a lekvárba is legalább 2 dl!)
1-2 rúd fahéj, 10 dkg cukor,1 ek. olíva olaj, sima napraforgó olaj sem fog rontani a dolgon, ha nincs otthon olivánk.)

A hagymát az olajon megdinszteljük, felöntjük az ecettel, borral, elkeverjük a cukrot benne, felforraljuk.
Majd belerakjuk a fahéjat, káposztát, körtét. Újra forrás után kis lángra tesszük, egy órán keresztül, illetve puhulásig főzzük. Ha elfő a leve, kis vízzel pótoljuk. A végén kivesszük a fahéj rudakat, majd merülő-mixerrel pépesítjük.

A ringló lekvár tavalyi találmányom. Rengeteg nagy szemű ringló volt a falu utcáin lévő fákon.
Gyönyörű darabok, de iszonyú savanyúak. Gondoltam, hogy az édesítő majd megoldja ezt a problémát. Majdnem 1:1-be pakoltam a cukrot. Még mindig kicsit savanyúnak tűnt, amikor az üvegbe raktam őket, de gondoltam télre majd összeérik. Ami így is történt. Több üveg savanyú ringló lekvár vigyorgott a spájzba, ami végül is lekváros kenyérrel, reggelire, ehetetlennek minősült.
Akkor próbáltam ki, mi lenne, ha nem reggelihez, hanem ebédhez használnám.
És lám, a sült oldalassal szerelmesek lettek egymásba. Ez az úgy szeretlek, majd megeszlek...Olyannyira, hogy már csak egy üveg maradt.
Idén már muszáj ismételten savanyú ringló lekvárt készítenem, a család kérésére.
Most csak abban bízom, hogy ebben az évben sem fognak megédesedni a ringlók.

A cikket írta:

2 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

 
Szia Joboszi!
Igen nálam a borecet úgy készül, hogy megecetesedik a borom...

Egyébként én sem tudok annyi befőttet, lekvárt és savanyúságot eltenni, hogy az ne fogyjon el tavaszra.

pusz
Juli
 
Szia Juli!
Ez lekvár érdekes, kifogom próbálni.Még nem hallottam vörösbor ecetről.Gondolom ami megbuggyant vörösbor az abból van , vagy mégse. Rengeteg sárga szilvát tettem el,De nem eleget , mert már rég elfogyott.azt imádja az egész család.
joboszi
Juli, az mieink is tuti savanyuak maradnak, ha neked megédesedne a mindennapoktol. :)
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: