Red velvet
Látogatók száma: 276
És most jöjjön egy igazi különlegesség, a Red velvet, vagyis a vörös bársony torta. Nagyon sok receptet megnéztem, és nem tudtam választani, így megalkottam a saját verziómat.
Ez a sütemény Amerikából származik. Utána olvastam kicsit, és azt írják a nevét a különleges színéről kapta, ami az író és a kakaó egymásra hatása hoz létre. Szerintem eredetileg inkább vörösesbarna volt, mostanában ételfestékkel érik el a szép vörös színt. Manapság valódi íróhoz nehéz hozzájutni, ezért általában tejföllel, vagy kefirrel helyettesítik. Az írót sokan azonosítják a tejsavóval, pedig nem ugyan az. Vagyis igen, de a tejfeldolgozás más fázisaiba jutnak mindkettőhöz, így az íze, és az összetétele is más. Az író a vajgyártás mellékterméke. A tejszín, mint tudjuk édeskés, mert még a tej nem savanyú, amikor megjelenik a tetején egy vékony sárgás réteg, ami a tejszín. Ebből köpülik a vajat és jutnak hozzá az értékes íróhoz, míg a tejsavó az aludttej leszűrésekor marad vissza.
A vörös bársony torta, túrókrémmel készül, aminek a túrón kívül a mascarpone a fő eleme. A mascarpone is tejszínből készül, jellegtelen íze miatt a cukrászatban nagyon sok krém egyik alapanyaga. Sokan nem szeretik jellegtelen ízét, ők használhatnak otthon készített pótlót is, ami egy nagy dobozos 20% tejfölből készül, oly módon, hogy a tejfölt lehetőleg törés nélkül egy ritka szövésű konyharuhába öntjük, a ruha sarkait összefogjuk átlósan, és mint a túrót lecsepegtetjük. Legalább egy éjszakát, de jobb, ha 24 órát hagyjuk csepegni.
Hozzávalók a tésztához
22 dkg liszt
22 dkgcukor
22 dkg vaj v margarin
2 kanál kakaó
2 tojás
2 dl tejföl
1 vaníliacukor
1 kkanák sütőpor
Csipet só
1kanál piros ételfesték /folyékony/
Krémhez:
25 dkg túró
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg mascarpone
250 ml tejszín
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a kakaót, vaníliás cukrot, a sót, sütőport, és összekeverjük.
A lágy vajat /margarint/ a cukorral habosra keverjük. Bele tesszük a tojásokat, ezzel is keverjük két-három percig, majd a tejfölt és az ételfestéket is hozzá adjuk. A lisztes keveréket két részben adjuk hozzá, óvatosan összeforgatjuk. Nem lesz olyan lágy a tésztánk, mint a piskóta. Egy 26 cm tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, és bele ötjük a masszát. 170’ sütőbe 30-40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A túrót a mascarponével jól elkeverjük / én botmixerrel egyneműsítettem. / hozzáadjuk a felvert tejszínt, a cukrot, /ízlés szerint lehet több is/ és jól összekeverjük.
A kihűlt tésztát három lapba vágjuk, a krémet három részre osztjuk. Egy-egy rész kerül a lapok közé, igyekezzünk egyenletesen elsimítani, egy résszel pedig bevonjuk a tortát. kevés krémet hagyva a díszítésre, aminek csak a fantáziánk szab határt.
Jó szívvel ajánlom kezdő sütögetőknek is, mert igaz ez egy különleges torta, de nagyon egyszerű elkészíteni.
Jó étvágyat, jó sütögetést.
A cikket írta: Kathy Godhy
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: Kathy Godhy
Kedves CATHY sokáig készültem rá én is, mert féltem, hogy nem sikerül, aztán rájöttem nagyon egyszerű elkészíteni. Ez a sütemény is mint sok más az idők folyamán sok változáson ment keresztül. Az eredeti recept nem tartalmaz ételfestéket.
Majd irok (vegre) egy bejegyzest en is, ha raszantam magam a sutesere. :)
Ambar biztos, hogy a tejfol sem fog artani neki! :)
Mar regen tervezem en is, hogy sutok Red-velvet tortat! Koszi az `ichletet`!
Köszi, puszi