újabb események régebbi események további események
09:22
wXavBLqjCthMSuKG regisztrált a weboldalra
12:27
Tündér módosította a naplóbejegyzését
12:26
Tündér új bejegyzést írt a naplójába
02:01
Pinupduzk regisztrált a weboldalra

Anyós pajtás palacsintája

Látogatók száma: 85

A párom édesanyjától tanultam ezt a speciális édességet, és mondhatom, eddig még mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.

Ilonka néni alacsony, vékony asszony volt, még nyolcvankilenc évesen sem lehetett kivenni kezéből a fakanalat. Imádott sütni, főzni, csak a memóriájával kezdtek gondok lenni, hol elfelejtett rántást tenni az ételre, hol meg zsiradék nélkül tette be a sütőbe a húst sülni.

Akkor fogadta el a segítségünket, amikor a mákos kalácsba véletlenül darált kávét tett a mák helyett.

Nagyon szerette a finom ételeket, és nem tudtuk rábeszélni az előfizetéses ebédre, így hetente kétszer leutaztunk hozzá és feltöltöttük a hűtőszekrényét, az ételdobozokba készített menükkel.

Ha olyat kívánt, amelyet nem tartottam az étlapomon, akkor elmesélte, hogyan készítsem el.

Ilyen volt a rakott palacsintája, melynek receptjét most megosztom veletek.

Normál, édes palacsintát sütök, nem keveset, minimum 20 darabot. Az elkészült palacsintákat kétcentis szélességű csíkokra metélem és cukrozott darált dióba forgatom, oly módon, hogy valamennyi megmártózzon az édes dióban.

Kisebb, ám magas sütőedény alját kivajazom, egy réteg diós palacsinta csíkkal beszórom, majd rummal megspriccelem, és hígabb baracklekvárral bekenem, majd újabb diós palacsinta réteg következik, majd rá a rum és a lekvár. Az utolsó réteg diós palacsintát, biztos, ami biztos, meglocsolgatom rummal, majd tojásfehérjéből és megfelelő mennyiségű porcukorból felvert habbal befedem, és beteszem a sütőbe, annyi időre, amíg a teteje megszilárdul, mint az a habcsóknál szokás.

Forrón tálalom.

Kép csak illusztráció, forrása: net

A cikket írta: Yolla

4 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

megtekintés Válasz erre: emillio

Kedves Anubis!

Ezt, hogy miként kell a mézeseket
"megírni" már mondtam az Évinek!
Csak hát - már a memóriája sem a régi!
Olyan, mint a kis elefánt!
Nehezen tanul, - és könnyen felejt! (:-))
Jó fogyózást!

Szióka: emillio

Te csak engem ne elefántozz. Mert a gyakorlat teszi a mestert. És én az imént láttam egy videót és odáig nem jutottak el, hogy legalább vizuálisan, de lássam. Olyan pici lyuk pedig, amivel rajzolni lehet talán nincs is.
Nem beszélve a masszáról, aminek nem szabad folynia.
Szóval ez nem is olyan egyszerű, te nagyszerű! :-(
Drága Yolla!

Bevallom férfiasan, - Így még soha sem
csináltam, és nem is ettem ilyen palacsintát!
Teljesen felcsigáztál vele, mert én nagy
palacsinta imádó vagyok! Azt hiszem, hogy az itt
olvasottaktól már lett is holnapra programom! (:-))
Köszike ezt az édességet, - kedves barátnőm!

Pussz: emillio

megtekintés Válasz erre: anubis

Szia Éva!
A mézest lehet dekorálni, miután kihűlt. Tojásfehérjét és porcukrot összekeversz, majd egy kis nejlonzacskó egyik sarkába kanalazod, pici lyukat vágsz rajta, a többi már a kézügyességeden múlik.
Én mégsem csináltam mézest az idén, nem maradt rá időm, na de majd jövőre!
:)

Kedves Anubis!

Ezt, hogy miként kell a mézeseket
"megírni" már mondtam az Évinek!
Csak hát - már a memóriája sem a régi!
Olyan, mint a kis elefánt!
Nehezen tanul, - és könnyen felejt! (:-))
Jó fogyózást!

Szióka: emillio

megtekintés Válasz erre: zsoltne.eva

A dekorációra én is kíváncsi vagyok! Hány nappal előtte kell a mézes sütit dekorálni és mivel. Az egyszerű a nagyszerű! :-)

Szia Éva!
A mézest lehet dekorálni, miután kihűlt. Tojásfehérjét és porcukrot összekeversz, majd egy kis nejlonzacskó egyik sarkába kanalazod, pici lyukat vágsz rajta, a többi már a kézügyességeden múlik.
Én mégsem csináltam mézest az idén, nem maradt rá időm, na de majd jövőre!
:)

megtekintés Válasz erre: anubis

Mikor lehet menni megkóstolni? ;-)
Én asszem, erre az évre letudtam a sütést, már csak dekorálni kell a...na, majd később megmutatom, hogy mit.

Puszi!

A dekorációra én is kíváncsi vagyok! Hány nappal előtte kell a mézes sütit dekorálni és mivel. Az egyszerű a nagyszerű! :-)
Mikor lehet menni megkóstolni? ;-)
Én asszem, erre az évre letudtam a sütést, már csak dekorálni kell a...na, majd később megmutatom, hogy mit.

Puszi!
Jól hangzik és már én is fenem a fogam a palacsintára. Miért is ne próbálnám ki? A rummal nincs is semmi bajom, csak a lekvárral. Majd megmondom milyen volt narancslekvárral. Már én sem emlékszem melyik volt az a süti, amihez vettem? :-)

Ami még nagyon finom így rakottan, de tortaszerűen meghagyva, az a francia csúsztatott palacsinta. Garantáltan 10 percnél tovább nem marad egyben.
Kedves Yolla!

Ezt most nagyon megkívántam, pedig szigorú diétán vagyok - elvileg.
Köszönjük!

Pussz,

Tündér
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: