Anyós pajtás palacsintája
Látogatók száma: 85
A párom édesanyjától tanultam ezt a speciális édességet, és mondhatom, eddig még mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.
Ilonka néni alacsony, vékony asszony volt, még nyolcvankilenc évesen sem lehetett kivenni kezéből a fakanalat. Imádott sütni, főzni, csak a memóriájával kezdtek gondok lenni, hol elfelejtett rántást tenni az ételre, hol meg zsiradék nélkül tette be a sütőbe a húst sülni.
Akkor fogadta el a segítségünket, amikor a mákos kalácsba véletlenül darált kávét tett a mák helyett.
Nagyon szerette a finom ételeket, és nem tudtuk rábeszélni az előfizetéses ebédre, így hetente kétszer leutaztunk hozzá és feltöltöttük a hűtőszekrényét, az ételdobozokba készített menükkel.
Ha olyat kívánt, amelyet nem tartottam az étlapomon, akkor elmesélte, hogyan készítsem el.
Ilyen volt a rakott palacsintája, melynek receptjét most megosztom veletek.
Normál, édes palacsintát sütök, nem keveset, minimum 20 darabot. Az elkészült palacsintákat kétcentis szélességű csíkokra metélem és cukrozott darált dióba forgatom, oly módon, hogy valamennyi megmártózzon az édes dióban.
Kisebb, ám magas sütőedény alját kivajazom, egy réteg diós palacsinta csíkkal beszórom, majd rummal megspriccelem, és hígabb baracklekvárral bekenem, majd újabb diós palacsinta réteg következik, majd rá a rum és a lekvár. Az utolsó réteg diós palacsintát, biztos, ami biztos, meglocsolgatom rummal, majd tojásfehérjéből és megfelelő mennyiségű porcukorból felvert habbal befedem, és beteszem a sütőbe, annyi időre, amíg a teteje megszilárdul, mint az a habcsóknál szokás.
Forrón tálalom.
Kép csak illusztráció, forrása: net
A cikket írta: Yolla
Hozzászólások
időrendi sorrend
Válasz erre: emillio
Kedves Anubis!
Ezt, hogy miként kell a mézeseket
"megírni" már mondtam az Évinek!
Csak hát - már a memóriája sem a régi!
Olyan, mint a kis elefánt!
Nehezen tanul, - és könnyen felejt! (:-))
Jó fogyózást!
Szióka: emillio
Nem beszélve a masszáról, aminek nem szabad folynia.
Szóval ez nem is olyan egyszerű, te nagyszerű! :-(
Bevallom férfiasan, - Így még soha sem
csináltam, és nem is ettem ilyen palacsintát!
Teljesen felcsigáztál vele, mert én nagy
palacsinta imádó vagyok! Azt hiszem, hogy az itt
olvasottaktól már lett is holnapra programom! (:-))
Köszike ezt az édességet, - kedves barátnőm!
Pussz: emillio
Válasz erre: anubis
Szia Éva!
A mézest lehet dekorálni, miután kihűlt. Tojásfehérjét és porcukrot összekeversz, majd egy kis nejlonzacskó egyik sarkába kanalazod, pici lyukat vágsz rajta, a többi már a kézügyességeden múlik.
Én mégsem csináltam mézest az idén, nem maradt rá időm, na de majd jövőre!
:)
Ezt, hogy miként kell a mézeseket
"megírni" már mondtam az Évinek!
Csak hát - már a memóriája sem a régi!
Olyan, mint a kis elefánt!
Nehezen tanul, - és könnyen felejt! (:-))
Jó fogyózást!
Szióka: emillio
Válasz erre: zsoltne.eva
A dekorációra én is kíváncsi vagyok! Hány nappal előtte kell a mézes sütit dekorálni és mivel. Az egyszerű a nagyszerű! :-)
A mézest lehet dekorálni, miután kihűlt. Tojásfehérjét és porcukrot összekeversz, majd egy kis nejlonzacskó egyik sarkába kanalazod, pici lyukat vágsz rajta, a többi már a kézügyességeden múlik.
Én mégsem csináltam mézest az idén, nem maradt rá időm, na de majd jövőre!
:)
Válasz erre: anubis
Mikor lehet menni megkóstolni? ;-)
Én asszem, erre az évre letudtam a sütést, már csak dekorálni kell a...na, majd később megmutatom, hogy mit.
Puszi!
Én asszem, erre az évre letudtam a sütést, már csak dekorálni kell a...na, majd később megmutatom, hogy mit.
Puszi!
Ami még nagyon finom így rakottan, de tortaszerűen meghagyva, az a francia csúsztatott palacsinta. Garantáltan 10 percnél tovább nem marad egyben.
Ezt most nagyon megkívántam, pedig szigorú diétán vagyok - elvileg.
Köszönjük!
Pussz,
Tündér