újabb események régebbi események további események
17:08
Horoszkóp módosította a naplóbejegyzését
17:00
Horoszkóp új bejegyzést írt a naplójába
17:49
Tündér módosította a naplóbejegyzését
17:47
Tündér új bejegyzést írt a naplójába

A nagydobos ahol tud, segít

2013. június 14. - Látogatók száma: 52

Aki még emlékszik a kisdobos hat pontjára, az minimum az én korosztályom. Csakhogy a kisdobos kort kinőttük, minimum nagydobosok lettünk.

Berta nem csodálkozik, amikor a szomszédasszonya felhívja, hogy Gigi lányával baj van, nem hallgat rá. Annyira elvakultan szerelmes, ahogyan arra csak a tizenkilenc évesek képesek.
- Beszélnél a fejével? Rád hallgat. Este tizenegyre érek haza, kilencig rendelek.

Hát, hogyne beszélne a gyerekkel, akit tíz éves kora óta ismer. Anyjával kettesben élnek, mert az apja lelépett egy fiatal nővel, és az orvos mama gyakran kénytelen volt egyedül hagyni a gyerekét, amikor későig dolgozott, és Bertát kérte meg, hogy nézzen rá Gigire.

A jó kedélyű, csupa élet cserfes kislány szinte minden este Bertánál vacsorázott, akkor is, ha vendégség volt nála, ott tanulta meg a leckéjét, és a kártyajátékokat. Berta barátja, az örökké mosolygós irodalomtanár kikérdezte a leckéjét és ha mindent rendesen megtanult, akkor hármasban kanasztáztak, snapszereztek és pókereztek, had' tanuljon meg a gyerek nyerni és veszteni. Hiszen mindkettőt méltósággal kell viselni, egyiktől nem elszállni, a másiktól meg nem összetörni. A szerencse pedig forgandó. De még mennyire!

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a párja már a felhő szélén ülve nézi a lenti a világot, Gigi pedig csodálatos ifjú nővé cseperedett.

Berta vasalni akart, amiért sokat ugratja a barátnője, hogy rajta kívül már senki sem vasal, de csak nevet a dolgon, mert mondjon bárki bármit, a frissen vasalt blúzok, ágyneműk azért csak mások, mint a kötélen kihúzgált ruhaneműk, amelyeket nem kell kitenni a forró gőznek, mert úgyis jó sima lesz.

Mióta nyugdíjas, már nem siet semmivel, ideje tengernyi, csak a türelme fogytán. Elmúlt az az idő, amikor meg akarja változtatni a világot, mindenkiből kibányászni a jót. Esztelenség falra hányni a borsót, annál sokkal hasznosabb elolvasni egy jó könyvet, megnézni egy filmet, vagy csak úgy sétálgatni ebéd után, amikor alig van forgalom a környéken.

Felhívja Gigit, mikor tudna átjönni hozzá, mert a segítségét kéri, el kellene húzni a nagy szekrényt, mert beesett mögé a gyűrűje takarítás közben. Hahota a válasz, hiszen tudja Gigi, hogy otthon egyetlen kösöntyű sincs soha a kezén, de megígéri, hogy négy óra körül átmegy.

Bolond vagy Berta, dohog magában, átlátszóbb ürügyet nem tudtál volna kitalálni!

De nincs idő a dohogásra, lekváros diós kiflit kell sütnie, de azonnal, az Gigi kedvence, márpedig ily kényes témához nem ülhetnek le üres asztalhoz.

Gyorsan tejet forral, közben összemorzsolja csipet sóval a vajat a liszttel, majd amint langyosra hűl a tej, jól megcukrozza és belemorzsolja az élesztőt, amely gyorsan felfut és két tojással együtt összegyúrja a tésztát. Amíg megkel, rágyújt, főz egy kávét és végig gondolja, mit is mondjon a kislánynak. Azaz a nagylánynak.

Mondja azt, hogy a Gigi korabeli nagy szerelmek alapvetően a hormonok tobzódása, olyan, mint amikor a kismacska játszik a gombolyaggal, még csak próbálgatja a körmeit, de egeret még nem tudna fogni, sőt, menekülne egy igazi egér láttán. Tanulópénz a felnőttség elején és a gyerekkor végén, tapasztalatszerzés, végre ehet a gyümölcsből, kóstolgathatja, zabálhatja, a partnertől függően.

Mondja azt, hogy a húsz év körüli fiatalemberek még csak trófeákat gyűjtenek, nem hagynak ki egyetlen lehetőséget sem, de a végleges elkötelezettségtől úgy irtóznak, mint ördög a tömjénfüsttől.

Mondja azt, hogy barátnői közül ketten is arról panaszkodnak, hogy érettségi után azonnal férjhez mentek, jöttek a gyerekek, s tulajdonképpen szabadok soha sem voltak, mert a szülői felügyeletből a férjeik felügyelete alá kerültek. Függő viszonyból függő viszonyba, és nem tudott kiteljesedni az egyéniségük, nem volt élettapasztalatuk, mire meg lett, már késő volt egyenrangú párkapcsolattá alakítani a házasságukban kialakult köteléket.

Mondja azt, hogy egy nőnek is kell szakképzettség, egyéni felelősségtudat, meg az is, hogy megálljon a saját lábán, megtapasztalja az élet kisebb-nagyobb buktatóit, hogy megtanuljon látni is, ne csak nézni. A saját szemén keresztül, nem pedig a szülei vagy a párja szemüvegén át. Kell, hogy kiforrott egyénisége legyen, hogy szembe tudjon nézni a nehézségekkel, amelyek bizony senkit sem kerülnek el, házasságon belül sem, és bizony azokat meg is kell oldani. Ha másként nem megy, akkor egyedül is, hozhat olyan fordulatot a sors.

Mondja azt, hogy mindennemű emberi kapcsolatban, ezen belül a párkapcsolatban, házasságban is, azt teszik meg az emberrel, amit megtehetnek. Amit engedsz, hogy megtegyenek veled. Ha van kellő tartásod, ismered és elismerteted a másikkal az erényeidet, akkor tiszteletben tart és megtesz mindent, hogy ne veszítsen el, ne tegye kockára a kapcsolatotokat.

Mondja azt, hogy kell egy határt szabni, amelyet ha átlép a másik, akkor jobb elgondolkodni, hogy együtt vagy külön folytassák az életüket, mert a javíthatatlan, kellemetlen, megalázó kapcsolatban csak szenvedni lehet, meg elveszteni az önbecsülést, melyen az idő sem javít, csak ront. Önmagának is tartozik azzal az ember, hogy kilépjen a számára rossz és tarthatatlan kötelékből, mert csak ezzel ad magának újabb esélyt, hogy megtalálja a magához való párját.

Mondja azt, hogy az az igazi, aki betölti helyét a szívében, az asztalánál és az ágyában egyaránt? Aki megértő barát, szenvedélyes szerető és okos társ egyszemélyben? Aki fogja a kezét az út napos oldalán és szorítja azt az árnyékos oldalon is?

Megkelt a tészta.

Előveszi a nyújtódeszkát és a sodrófát, amikor felvijjog a csengő.

Megérkezik Gigi.

- Szervusz, kislányom, de jó hogy itt vagy! Lekváros-diós kiflit sütök, tudod, amit nagyon szeretsz. Legalább segítesz, mint kiskorodban, közben beszélgetünk. Ja, a gyűrű? Már kikotortam a partvisnyéllel. Mi van veled, mesélj!

Gigi szalad kezet mosni. Berta néni olyan megértő. Vele mindent meg lehetett beszélni. Az iskolai intőt is. Biztosan tudja, milyen szerelmesnek lenni!

- Összekeverjem a diót a cukorral? Tetszik tudni, nincs sok időm, mert hétkor találkozom Kolossal. Ja, igen, Kolos a barátom. És....

A cikket írta: Yolla

3 szavazat

Hozzászólások

Megjegyzés:

időrendi sorrend

2013. június 15. 18:08
Szia Yolla!

Ezeket a tanácsokat minden fiatalnak meg kéne hallgatni/hallani. Remek cikk lett, bízom benne, sokakhoz eljut.

Pussz,

Tündér
2013. június 15. 10:30
Tisztelt Yolla!
Egy tanulság darab kicsiknek és nagyoknak.
Remek!
Bokor
2013. június 14. 20:20
Szia, Pinokkió!

Nem tudhatom, tovább nem mesélte Berta néni!

Üdv: Yolla
2013. június 14. 19:56
Szia Yolla mami!
Gigi visz Berta lekváros diós kiflijéből Kolosnak vagy egye meg a macska inkább, mint hogy a Kolos?
Üdv,
Pí.
Feleségek.hu csevegő

Online felhasználók:

Privát csevegő béta

Csevegő partnerek: